Acolieten

Lijkt het je leuk om te pastor te helpen tijdens de vieringen op zondag? Dan is het misschien wel iets voor jou: acoliet worden!

Wat doet een acoliet?

Als acoliet assisteer je de pastor tijdens de viering. Bij het voorlezen van het evangelie kom je er met een brandende kaars bij staan, bij het klaarmaken van het altaar draag je de kelk, hostieschalen en brood en wijn aan, je belt op belangrijke momenten in de viering, je haalt de hosties uit het tabernakel en je helpt om alles weer op te ruimen. Acolieten mogen ook helpen bij het uitreiken van de Communie en het klaarmaken van het wierookvat. Je draagt daarbij speciale kleding. Zowel jongens als meisjes kunnen acoliet worden. Je kunt acoliet worden in de kerk van Huissen Stad, in de kerk van Elst of in de kerk van Driel.

Hoe word je acoliet?

Acoliet kun je worden als je je Eerste Heilige Communie en het heilig Vormsel hebt gedaan. Als je je aanmeldt, wordt een afspraak gemaakt om een keer te oefenen in de kerk. Pas daarna mag je zeggen of je echt acoliet wilt worden. 

Moet je elke week in de kerk zijn?

Nee, je kunt zelf aangeven wanneer je kunt. Daar wordt bij het maken van het rooster rekening mee gehouden.

Wat kost het?

Niks natuurlijk, we zijn in de kerk allang blij dat je acoliet wilt zijn. Sterker nog, we geven jou er iets voor terug: een spetterend dagje uit, eenmaal per jaar. We gaan dan met alle misdienaars en acolieten van de parochie naar de Tarcisiusdag (misdienaarsdag) in Utrecht of we organiseren zelf een gezellig uitje. Maar ook is er in Elst geregeld een soos voor de misdienaars en acolieten Ze kunnen daar lekker chillen in hun eigen jongerenhome, iets drinken en een spelletje doen. Ook Sinterklaas vieren we samen, en eenmaal per jaar gaan we heerlijk gourmetten.

Ik wil eerst nog wat meer weten

Begrijpelijk. Je kunt pastoor Karel Donders of pastor Victor Bulthuis aanspreken als je een van beiden tegenkomt. Je kunt ook een mailtje sturen: kdonders@rkparochiemariamagdalena.nl of vbulthuis@rkparochiemariamagdalena.nl

Maar je kunt ook direct contact opnemen met iemand van de kerk waar je graag misdienaar wilt worden. Dat zijn:

Elst: Bjorn van Snippenburg, bvsnippenburg@gmail.com / 06 – 40 13 52 75

Huissen: Jan Wannet, wannetjan@gmail.com / 06 – 13 80 03 66

Driel: Karin Smeenk, karinsmeenk@kpnmail.nl