Bijbelreis
Van Joodse sekte tot Wereldkerk
Reis naar Turkije: bakermat van het Christendom
Dat het evangelie van Jezus van Nazaret zich al snel vanuit Palestina kon verspreiden naar ‘de uiteinden der aarde’ danken we met name aan Paulus van Tarsus en Johannes van Patmos. De eerste een enthousiaste, onverschrokken en creatieve verkondiger, de tweede een introverte denker en mysticus.
Paulus kende Jezus en zijn blijde boodschap alleen van horen zeggen. Maar hij raakte er zo door gegrepen dat hij zonder aarzelen op pad ging om het evangelie aan ieder die het maar horen wilde te verkondigen. Terwijl hij rondreisde onderhield hij schriftelijk contact met de gemeenten die hij had gesticht. De brieven van Paulus zijn de oudste schriftelijke bronnen uit de beginjaren van de kerk, nog eerder opgetekend dan de evangeliën. Johannes daarentegen, die had behoord tot de groep leerlingen van Jezus, nam eerst de tijd om zorgvuldig na te denken. Pas decennia later noteerde hij zijn diepzinnige overpeinzingen in een evangelie. Johannes is eveneens de auteur van het boek Openbaring waarin ook hij zich wendde tot de gemeenten die hij had gesticht. Paulus en Johannes evangeliseerden beide met name in Klein-Azië, de streek die nu grotendeels samenvalt met het huidige Turkije.
In de 4de eeuw ‘promoveerde’ het Christendom van een onbetekenende beweging tot staatsgodsdienst binnen het Romeinse Rijk. Daarmee werd het belangrijk de inhoud van het christelijk geloof zorgvuldig te formuleren en vast te leggen. Al snel laaiden de meningsverschillen hoog op. Ze handelden over de vraag in hoeverre Christus als Zoon van God zelf God was en hoe te denken over de Geest, en op welke wijze Christus zowel mens als God was.
Talrijke concilies hebben zich hierover beraden. De vier meest invloedrijke concilies werden gehouden in het huidige Turkije: in Nicea (325), Constantinopel (381), Efeze (431) en Chalcedon (451). Tijdens de concilies van Nicea en Constantinopel werd de geloofsbelijdenis vastgelegd die tot op de dag van vandaag wereldwijd door alle Kerken wordt erkend.
Turkije mag zich dus met recht de bakermat van het Christendom noemen.
Tijdens onze reis gaan we op zoek naar sporen van de ontstaansgeschiedenis van de Kerk. We bezoeken de antieke wereld van Pergamon, Efeze en Troas, waar we letterlijk dezelfde route gaan als Paulus. We wandelen door Hierapolis en over de kalksteenterrassen van Pamukkale. We bezoeken Laodiceia, Filadelfia, Sardes, Thyatira en Smyrna, alle behorend tot de zeven gemeenten van Johannes. We reizen naar Nicea waar 1700 jaar geleden de geloofsbelijdenis werd geformuleerd. Tenslotte voert de reis naar Istanbul (het oude Constantinopel) waar we op veel plaatsen in deze moderne metropool sporen vinden uit de tijd van de concilies, het Byzantijnse Rijk en het Ottomaanse Rijk.
Kortom: op deze reis door Turkije genieten we van architectuur die getuigt van een rijk verleden, van indrukwekkende natuur, van heerlijk Turks eten, een zonnig klimaat en gastvrije mensen!
Een onvergetelijke ervaring…
![20241219 Bijbelreis collage](https://www.rkparochiemariamagdalena.nl/wp-content/uploads/2024/12/20241219-Bijbelreis-collage.jpg)
Gaat u mee op reis?
De 12-daagse reis vindt plaats van dinsdag 16 t/m zaterdag 27 september 2025
Aantal deelnemers: min. 21 en max. 35 personen.
Organisatie en begeleiding:
Janine Kallen
(tel. 06-14320989, j.l.kallen@gmail.com)
Yvonne Vos-Hegge
(tel. 06-28546892, wy.vosjes@gmail.com).
De organisatie van de reis gebeurt in samenwerking met de Interkerkelijke Reisorganisatie DRIETOUR REIZEN BV.
Aan de reis gaan 5 studieavonden vooraf:
17 februari,
17 maart
14 april
12 mei
16 juni
Deze avonden zijn van 19.30 tot 21.30 uur, in het Parochiehuis, Dorpsstraat 38 in Elst..
Er is een informatieavond op maandag 20 januari om 19.30 uur in het Parochiehuis. Opgave voor deze avond graag vóór 15 januari bij Yvonne Vos-Hegge.
![](https://www.rkparochiemariamagdalena.nl/wp-content/uploads/2024/12/20241219-logo-bijbelreis-300x298-2.jpg)