Kevelaer

Halverwege de 17e eeuw kreeg de marskramer Hendrick Busman (1607-1649) tot driemaal toe van de Maagd Maria opdracht om een kapel te bouwen voor haar, rond haar ‘genadebeeld’ (een ets). Dit genadebeeld staat bekend als de Consolatrix afflictorum, oftewel de Troosteres der Bedroefden. In 1642 kwam het kapelletje er en al snel kwamen de pelgrims en werden er genezingen gemeld. Al in 1647 werden er acht wonderen erkend door de Kerk. Sindsdien is Kevelaer een van de belangrijkste bedevaartsoorden van de Lage Landen.

Bij het kapelletje kwam in 1647 de bedevaartskerk gereed (de huidige Kaarsenkapel). In 1654 werd rond het genadebeeld een barokke kapel gebouwd, de Genadekapel. In de 19e eeuw volgde de grote Mariabasiliek.
Sinds 1912 organiseert het Broederschap Betuws(ch)e Processie naar Kevelaer de bedevaarten vanuit onze parochie. Ter gelegenheid van er 12,5-jarig bestaan van het Broederschap is er een zilveren beeld van de Troosteres der Bedroefden gemaakt, dat een vaste plaats heeft in de Mariakapel van de Sint Werenfriduskerk in Elst, formeel de Broederschapskerk van het Broederschap. Het beeld gaat elk jaar mee in de bedevaart naar Kevelaer.

Betuwse processie
Traditioneel vond de ‘Betuwse processie’ plaats op de tweede donderdag in augustus. In verband met het teruglopend aantal pelgrims in de zomervakantie en de steeds heter wordende zomers, vindt de bedevaart sinds 2023 in het voorjaar plaats. Naast de vaste programma-onderdelen is er altijd veel ruimte voor ontmoeting, het nuttigen van lokale lekkernijen en het bezoeken van de verschillende winkeltjes in het centrum van Kevelaer. Het Broederschap organiseert busreizen vanuit de dorpen in de Betuwe naar Kevelaer op de dag van de bedevaart.

09.30 uur H. mis in de Mariabasiliek
13.30 uur Maria lof in de Mariabasiliek
14.00 uur Kruisweg:
-Kleine Kruisweg in het Forum Pax Christi
-Grote Kruisweg in het Kruiswegpark, vertrek gezamenlijk naar het Kruiswegpark.
16.30 uur Lof in de Mariabasiliek

En na het Lof, bij mooi weer, een serenade op het plein voor de Mariabasiliek.

Meer informatie

Via ons parochieblad Ankerplaats wordt u op de hoogte gehouden van de wijze waarop u zich kunt aanmelden.

Datum 2024

• 15 juni