Lourdes

Het verhaal van Lourdes
Op 11 februari 1858 verscheen Maria voor de eerste maal aan de eenvoudige molenaarsdochter Bernadette Soubirous. In totaal verschijnt Maria 18 keer aan het meisje, en het duurt niet lang of overal is bekend wat er gebeurde bij de Grot van Massabiëlle.

Tot op de dag van vandaag komen er veel mensen naar de plaats waar Maria aan Bernadette verscheen. Miljoenen pelgrims uit alle landen en van alle leeftijden gaan op bedevaart naar Lourdes voor een bezoek aan de Grot en haar bron. En om ook anderen te ontmoeten en de wonderlijke sfeer in Lourdes te beleven.

Klein Pyreneeëndorpje
Lourdes was anno 1844 een onbetekenend plaatsje aan de voet van de Pyreneeën met een paar pleinen en smalle straatjes. Op de rots torende de burcht hoog boven het dorp uit. Het water van de Lapaccabeek – die samenvloeide met de rivier Gave du Pau – werd gebruikt om de molens aan te drijven. De mensen verdienden er voornamelijk de kost met het ontginnen van marmer en leisteen.

Bernadette Soubirous
Bernadette Soubirous werd op 7 januari 1844 geboren in de “Moulin de Boly”. Ze leed aan astma en tuberculose. Door haar zwakke gezondheid en de armoede thuis kon ze niet vaak naar school. Ondanks dat was Bernadette altijd vrolijk, goedgehumeurd en klaagde ze nooit. De mensen vonden haar een vriendelijk en behulpzaam meisje. Bernadette was zeker niet dom, maar wel goedgeefs en een beetje koppig. Niets wees erop dat er ooit iets bijzonders in haar leven zou gebeuren, tot de dag van de eerste verschijning. Een dag die niet alleen haar leven en dat van haar ouders, maar van heel Lourdes, voor altijd zou veranderen.

Achttien verschijningen
Op 11 februari 1858 kreeg de 14-jarige Bernadette een verschijning van een “mooie dame, gekleed in het wit met een blauwe ceintuur en op beide voeten een gele roos”. Deze verschijning vond plaats in de Grot van Massabiëlle, die in een rotsachtige omgeving ligt. De verschijning vertoonde zich meerdere malen aan Bernadette en bij de zestiende verschijning, op 25 maart 1858, kreeg Bernadette antwoord op haar vraag wie de dame was:

 “Ik ben de Onbevlekte Ontvangenis”.

Op de avond van 16 juli 1858 verscheen de Heilige Maagd voor de achttiende en laatste maal. In de dagen van Bernadette kwamen er al duizenden mensen als pelgrim naar deze plek. Toen de bisschop van Tarbes in 1862 verkondigde: “de Heilige Maagd is werkelijk aan Bernadette verschenen”, nam de stroom van mensen alleen maar toe. Lourdes werd een wereldberoemd pelgrimsoord en een internationale “stad van ontmoeting”.

Nevers

In januari 1958 werd Bernadette verwelkomd in het Hospice of Lourdes gerund door de Nevers Sisters of Charity, om te leren lezen en schrijven in voorbereiding op de eerste communie.

In  juli 1866 trad Bernadette, die haar verlangen naar een religieus leven wilde realiseren, toe tot de Nevers Sisters of Charity in Saint Gildard, het moederhuis van de congregatie. Ze leidde daar een bescheiden en verborgen leven. Hoewel ze steeds zieker werd, voltooide ze de taken die haar met liefde waren toevertrouwd. Ze stierf op 16 april 1879. Zij werd zalig verklaard op 14 juni 1925 en heilig verklaard op 8 december 1933.

Haar perfect bewaard gebleven lichaam is sinds 1925 in rust in een glazen en bronzen schrijn, in de kapel. Elke jaar komen duizenden pelgrims en bezoekers over de hele wereld naar Nevers om de boodschap van Bernadette te ontvangen.

Ervaring voor het leven
Vandaag de dag zijn bedevaarten nog altijd in trek. Pelgrims komen nog steeds in grote getale naar Lourdes om te bidden, om God te danken en om kracht te vragen. Pelgrims leggen hun vragen, zorgen, hoop en persoonlijke intenties – en die van anderen – voor aan Maria. In Lourdes worden de pelgrims opgenomen in een menigte van vele nationaliteiten en leeftijden. Er heerst een sfeer van vriendschap: vreemden worden bekenden van elkaar. Tijdens de bedevaart zijn er veel momenten die een onuitwisbare indruk achterlaten. Na een bezoek aan Lourdes voelen veel mensen zich gesterkt en hebben ze nieuwe energie en hoop gevonden om weer verder te gaan. Een reis naar Lourdes is een betekenisvolle ontmoeting die van grote waarde kan zijn.

Meer informatie

Via ons parochieblad Ankerplaats wordt u op de hoogte gehouden van de data en de wijze waarop u zich kunt aanmelden. Of kijk op de website van de Stichting Lourdeswerk.

Gaat u mee naar Lourdes?

Samen op bedevaart naar Lourdes is een bijzondere ervaring. Bij de start kennen we elkaar niet allemaal. En toch gaan we samen op weg. Door ontmoetingen, gesprekken of simpelweg een glimlach leren we elkaar kennen. Om terug te komen als een hechte groep. In Lourdes vinden we steun en doen we kracht op.

Parochiebedevaart 6 t/m 14 september 2024

We reizen met pelgrims uit de parochie met de bus, waarbij er op de heenweg een overnachting is in het klooster van Nevers. We logeren op basis van volpension in een 4 sterrenhotel vlakbij de heiligdommen.
Deze reis is volledig verzorgd en wordt begeleid door pastoor Donders,
Janneke Schluter en Femke van Ottele van Stichting Lourdeswerk
Lingewaard. Daarnaast gaat er medische begeleiding mee.

Familiebedevaart 20 t/m 27 oktober 2024

Deze reis is bedoeld voor kinderen, jongeren, ouders, opa’s en oma’s en andere pelgrims uit heel Nederland. Ook hier is er waarschijnlijk op de heen- of terugweg
een overnachting in het klooster van Nevers. We logeren in een
3 sterrenhotel op basis van halfpension. Deze reis is in de herfstvakantie
van 19 tot en met 27 oktober en wordt begeleid door Margreet Sanders
en Jacqueline de la Rie.

Contact

Heeft u interesse om met ons mee te gaan? Of wilt u meer informatie? Mailt u dan voor de parochiebedevaart naar reizen@lourdeswerklingewaard.nl  of voor de gezinsbedevaart naar jackdelarie@outlook.com .