Geloofsverdieping

Behoefte aan stof tot nadenken en een goed gesprek over thema’s op het gebied van kerk, geloof en spiritualiteit? Op deze pagina vindt u een divers aanbod aan mogelijkheden tot geloofsverdieping.

In gesprek over geloof

Wat fijn, dat we hier met gelijkgestemden zijn. Hier kun je met elkaar praten over wat je beweegt in het leven en wat je belangrijk vindt.

Uitspraken van deelnemers en deelneemsters aan Geloven Nu. Al jaren zijn in onze parochie een aantal bijbelgroepen actief: “Geloven Nu”. Wellicht iets voor u? In een open en uitnodigende sfeer gaan we met elkaar in gesprek over een Bijbelverhaal. We gaan op zoek naar de betekenis van dit verhaal voor ons eigen leven. Van tevoren krijgt u het verhaal thuis gestuurd. Bijbelkennis is niet noodzakelijk. Komt u gerust een paar keer proeven en meemaken, om te zien of het iets voor u is.

Data 2024: 26 februari, 8 april en 13 mei

De bijeenkomsten zijn op maandagmiddag van 14.00-15.30 uur in het parochiecentrum van Huissen-Stad (Lange Kerkstraat 10-a).

Voor vragen of aanmelden kunt u contact opnemen met het parochiesecretariaat, secretariaat@rkparochiemariamagdalena.nl of telefonisch 0481 – 451 371 (keuze 1)

Bijbelbrunch

Aan het einde van de zondagochtend samen gezellig koffie of thee drinken met een broodje, een soepje en een sapje. Samen wat eten om daarna in gesprek te gaan over geloof, leven en de Bijbel. Misschien iets voor u? Kom gerust een keer binnen wandelen om te proeven en mee te doen.

Data 2024: 21 januari, 10 maart, 14 april, 26 mei en 30 juni.

De brunch wordt gehouden in het parochiecentrum van Bemmel (Markt 7).

Voor vragen of aanmelden kunt contact opnemen met het parochiesecretariaat secretariaat@rkparochiemariamagdalena.nl of telefonisch 0481 – 451 371 (keuze 1)

Vrouw in Kerk en Samenleving (VKS)

Vrouw in Kerk en Samenleving (kortweg VKS) bestaat uit een groep vrouwen die graag met elkaar in gesprek zijn over de raakvlakken tussen het alledaagse leven, het maatschappelijk gebeuren en geloof.

De eerste bijeenkomst is op maandag 11 september 2023 van 14.00 tot 16.00 uur in De Hoeksteen, Prinses Irenestraat 58 in Elst.

De volgende bijeenkomsten zijn op: 

2023: 16 oktober, 13 november en 11 december

2024: 8 januari, 12 februari, 11 maart, 8 april, 13 mei en 10 juni

 We lezen dit jaar het boek ‘Lekenpraat’ over vrkwikkende teksten uit de bijbel door Annemiek Schrijver en Hein Stufkens (Berne Media, ISBN 9789089723758).

In Lekenpraat worden teksten uit de bijvel tegen het licht gehopuden. De auteurs bevragen elkaar over wat zij vandaag kunnen met teksten waarvanb ze in eerste instantie denken wat moet ik ermee of waar gaat dat over?

Aanmelden kan bij het parochiesecretariaat per email secretariaat@rkparochiemariamagdalena.nl of telefonisch 0481 – 451 371 (keuze 1)

Sycamore

Stappen zetten in je geloof

Sycamore is een cursus over het katholieke geloof en waarom dit relevant is voor ons leven nu. Er is ruimte om andere mensen te ontmoeten, ideeën uit te wisselen en na te denken over zaken die er echt toe doen.

RESPECT
Iedere bijeenkomst bestaat uit een korte film en tijd voor een groepsgesprek. Er is geen druk of verplichting. Mensen kunnen zichzelf zijn, zonder angst bekritiseerd te worden. Er is ruimte voor mooie gesprekken. ’EENVOUD EN DIEPGANG GAAN SAMEN’

LEVEN VANUIT HET GELOOF
Bij iedere ontmoeting willen wij het hart van het christelijk geloof delen met degenen die daarvan nog geen of slechts beperkte kennis hebben. De aansprekende filmpjes en de gesprekken met elkaar die volgen, mogen voor eenieder een impuls zijn om nieuwe stappen in het geloof te zetten.

Doel is dan ook om mensen samen te brengen die nog aan het begin staan van hun leven met en vanuit het geloof.

WAAROM DE NAAM SYCAMORE?
Jezus komt op een gegeven moment aan in de stad Jericho. Een man met de naam Zacheüs is zo nieuwsgierig naar Jezus dat hij in een Sycamoreboom (moerbeivijgenboom) klimt om Hem beter te kunnen zien. Als hij Hem uiteindelijk ontmoet, begint een gesprek dat het leven van Zacheüs definitief verandert. Zie Lucas 19.1-10.

THEMA’S
Enkele van de 20 thema’s zijn:
Op zoek naar geluk
Het bestaan van God
Een god die spreekt
Wie is Jezus
De heilige geest en de kerk
Het geschenk van het geloof
De heilige Eucharistie
Maria en de hoop op de hemel.

ONTMOETEN EN SAMEN KOMEN
Data op de homepage onder activiteiten
Verloop bijeenkomsten:
18.30 inloop
18.45 maaltijd
19.45 film en gesprekken koffie/thee
21.30 afronden

De bijeenkomsten vinden plaats in het Parochiehuis, Dorpsstraat 38, 6661 EL Elst.

Voor meer informatie en/of aanmelden kunt u contact opnemen met het parochiesecretariaat. Zij zijn op werkdagen tussen 09.00-12.00 uur bereikbaar op 0481 451 371 (keuze 1) of per mail op secretariaat@rkparochiemariamagdalena.nl

Opnieuw beginnen

Veel mensen zijn helemaal aan het begin van hun leven gedoopt en zo katholiek geworden. Gaandeweg hebben ze dan binnen de kring van parochie en gezin leren geloven. Wellicht zijn ze dat geloof gaande hun levensweg kwijtgeraakt. Anderen komen pas veel later in aanraking met het geloof en overwegen toe te treden tot de rooms-katholieke kerk.
Lid worden van de katholieke kerk is natuurlijk niet zomaar iets. Het vraagt een lange voorbereiding. Ook voor twijfelaars en ’herintreders’ kan zo’n traject uitkomst bieden. Wij helpen daar graag bij! Vanuit het pastorale team bieden wij een jaartraject aan van 8 voorbereidende avonden. We werken aan de hand van het boek Opnieuw beginnen van Leo Tanner. We raden iedereen aan dit boek te voren te bestellen. Opname in de rooms-katholieke kerk geschiedt door middel van doopsel en/of vormsel. Dit vindt bij voorkeur plaats op het hoogfeest van Pasen.
Opgave gaat via het centrale secretariaat. Voor meer informatie zie youtube.com/bewust katholiek. Via een aantal video’s krijgt u een inkijkje in het katholieke geloof.

Voor meer informatie en/of aanmelden kunt u contact opnemen met het parochiesecretariaat. Zij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 09.00-12.00 uur op 0481 451 371 (keuze 1) of per mail op secretariaat@rkparochiemariamagdalena.nl

 

Young Pro’s

Maandelijkse geloofsavond voor jongvolwassen (17-30 jaar)

Deze avond begint om 18.30 uur met een viering in de St. Werenfriduskerk en aansluitend volgt rond 19.00 uur een warme maaltijd in het Parochiehuis. Voor de maaltijd wordt een kleine vrijwillige vergoeding gevraagd. Na de maaltijd volgt catechese aan de hand van Youcat. Tijdens de avonden is veel ruimte voor gesprek.

Lees hier meer