Angeren
Locatie
De St. Bavo kerk staat aan de Kerkstraat 2 in Angeren. Echter, deze kerk is in 2021 aan de eredienst onttrokken.
Algemeen
Pastoraatsgroep
De pastoraatsgroepen van Angeren, Huissen-Stad en Huissen-Zand hebben de krachten gebundeld. Zij zijn bereikbaar via email: locatiehuissenangeren@rkparochiemariamagdalena.nl
Caritaswerkgroep Angeren
Contactpersoon is Ans Eeuwes
Molenstraat 9, 6687 AM Angeren
Telefoonnummer: 026 325 21 94
Dorpshuis Angeren
Emmastraat 23, 6687 BP Angeren
In het Dorpshuis in Angeren vindt iedere 1e woensdag van de maand om 09.30 uur een eucharistieviering plaats waarbij pastoor K. Donders voorgaat.
Ter dekking van de kosten kan er een vrijwillige bijdrage worden gegeven. Wilt u een misintentie gelezen hebben tijdens deze viering? Bij de ingang van de zaal, waar de viering wordt gehouden, ligt een intentieboek waar, voorafgaand aan de viering, intenties kunnen worden ingeschreven. De voorganger zal deze dan opnemen in de viering.
Adresgegevens
In Angeren is geen secretariaat meer aanwezig. Bij vragen kan worden gebeld naar het parochiesecretariaat of post worden verzonden naar:
RK parochie H. Maria Magdalena
Postbus 12
6660 AA Elst
Het parochiesecretariaat is dagelijks bereikbaar tussen 09.00-12.00 uur op 0481 45 13 71 (keuze 1).
Gebouw en geschiedenis
Historisch overzicht
891-892
Een zekere Walto schenkt de kerk van Angeren aan het klooster van Lorsch (bij Mamheim). Eerste vermelding van de kerk.
1160
Conflict over onderhoud van de kerk tussen inwoners van Angeren en het klooster van Lorsch.
De kerk van Angeren is gewijd aan St. Nicolaas, patroon van de schippers en hoort onder de parochie van Gendt.
1395
Het bezit van de kerk van Angeren is overgaan op het hertogdom Gelre. Er horen ook twee kapellen bij.
1580
Pieter van Lidt wordt pastoor. Kort daarop komen alle kerkgebouwen en gronden in handen van de Hervormde Kerk. De pastoor vertrekt naar het katholieke Emmerik en de katholieken in Angeren moeten in Huissen naar de kerk. Een kleine groep protestanten neemt bezit van kerk en gronden.
1798
De overheid bepaalt dat de groep met het grootst aantal gelovigen de kerk en haar gronden krijgt. In Angeren gebeurt dat niet. Katholieke opstandigen eisen het gebouw op bij de dominee, maar deze waarschuwt het leger die de kerk ontzet en de relmakers opsluit.
1801
Het kerkgebouw wordt in opdracht van dominee Cock verkleind, waardoor de laatste middeleeuwse resten van de kerk verdwijnen en de katholieken er niet meer inpassen.
1844
De katholieken moeten nu hun eigen kerk bouwen. Kapelaan Versteeg uit Elst, wordt de eerste pastoor van het nieuwe gebouw. De pastorie wordt gevestigd in het Gruthuis
1851
De katholieken mogen alleen processie houden op het grondgebied van de R.K. kerk. Ontstaan van de Umdracht.
1868
Pastoor Hoogenboom begint met een geldinzameling voor de bouw van een definitieve kerk.
1878
De Neogotische kerk wordt ingewijd.
1927
Omdat de kerk te klein geworden is, wordt hij opnieuw vergroot en in 1928 ingewijd. Bouwpastoor Leuffen overlijdt op de dag voor de inwijding.
1944
Zowel de St. Bavo als de hervormde kerk worden door de Geallieerden platgebombardeerd, vooral omdat de torens door de Duiters als vuurleidingcentra worden gebruikt.
1948
De St. Bavo krijgt zijn huidige vorm.
Nieuws
Geen Resultaten Gevonden
De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.