Doornenburg

Aan deze pagina wordt nog gewerkt

Locatie

Lorem ipsum

Algemeen

Lorem ipsum

Adresgegevens

Lorem ipsum

Gebouw en geschiedenis

Lorem ipsum

Locatie

Pannerdenseweg 50
6686 BH Doornenburg (route)

Tel. 0481 451371 (kies 4)
Secretariaat geopend maandag en vrijdag van 9.00-12.00 uur

Groepen

Gebouwen en plaatsen

St. Martinus

Pannerdenseweg 50, 6686 BH Doornenburg
Telefoonnummer: 0481 451371

Historisch overzicht

Waarschijnlijk is de parochie Doornenburg van zeer oude dagtekening. Doornenburg het dorp aan de twee rivieren. Zijn naam ontleent het dorp aan de burchttoren de Doronburc, waarvan in de 9e eeuw al melding van wordt gemaakt. Wat Doornenburg betreft, had het eveneens als het nabije Hulhuizen in eigen kerspelgebied (parochie) mogelijkheden tot katholieke praxis, namelijk op het kasteel. Als op zovele plaatsen is ook hier de adel mede oorzaak geweest van het behoud van het katholieke geloof.

De parochiekerk zal weldra zijn gebouwd. De parochie is gesticht voor omliggende bewoners en onderhorigen. De katholieken hebben hier toentertijd een kerk met een spits torentje gebouwd. Deze kerk moet een van de oudsten van deze regio zijn geweest.

Ten gevolge van de reformatie was de kerk ongeveer twee eeuwen in bezit van de protestanten. In die tijd gingen de katholieken naar de kerk in Hulhuizen.. Hier was de uitoefening van het katholieke geloof niet verboden. Hulhuizen behoorde tot het Hertogdom Kleef. In 1797 heeft zich een merkwaardige gebeurtenis voorgedaan. De katholieken waren bezig de kerk weer terug te krijgen. Dit lukte echter niet. Uiteindelijk hebben de katholieken de kerk weer toegeeigend. De deuren werden geopend, nadat de inventaris van de protestanten uit de kerk was gehaald, en werd weer opgesteld voor eigen geloofsgenoten. In november werd de kerk opnieuw ingezegend en op 8 november is de eerste Heilige Mis opgedragen. Er was toen nog geen pastoor maar de diensten werden vanuit Hulhuizen verzorgt. Toen in Gendt de nieuwe kerk gereed was in 1843 werd de kerk van Doornenburg een bijkerk van Gendt.

Spoedig kwam het verlangen een eigen pastoor te hebben. In december werd pastoor Johannes Westerman geinstalleerd. In 1873 werd het middeleeuwse kerkje gesloopt en is begonnen met de bouw van een nieuwe kerk. In juni 1874 heeft de Aartsbisschop de kerk geconsacreerd.

Tijdens de oorlog zijn de toren en de kerk zwaar beschadigd (27 september 1944). De schutterstent werd ingericht als kerk. Na de oorlog werd het patronaatsgebouw in orde gemaakt als noodkerk. Augustus 1951 werd begonnen met het bouwen van een nieuw kerk waarin op 16 oktober 1952 door deken Dr. W. Mulder de eerste H. Mis werd opgedragen. In 1961 is er een toren vast aan de kerk gebouwd.

Bij vertrek van pastor W. van Essen op 28 juni 1998 zijn we weer terug bij af. Zo heeft de geschiedenis zich herhaald en zijn we 150 jaar verder weer op het punt aangekomen waarop in 1848 is gestart met een kerkgebouw en pastorie maar er was nog geen pastoor. Sindsdien heeft Doornenburg een samenwerkingsverband gevormd met de parochie H. Martinus in Gendt. Totdat de parochie van Doornenburg in 2007 is opgegaan in parochie De Levensbron.

 

Ruimten

  • Orgelzaal
Ontmoetingscentrum Doornenburg

Kerkstraat 3
6686 BS Doornenburg

Nieuws

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Vieringen