Elst
Aan deze pagina wordt nog gewerkt
Locatie
Lorem ipsum
Algemeen
Lorem ipsum
Adresgegevens
Lorem ipsum
Gebouw en geschiedenis
Lorem ipsum
Locatie
Prinses Irenestraat 58
6661 EA Elst (route)
Tel. 0481 350 909 (ma t/m do 9-12 uur, di & do 19-20 uur)
Groepen
- Cantorum
- Gelegenheidskoor
- Jeugdkoor
- JPII
- Kinderprojectkoor
- Locatieraad Elst
- Musica Amare
- Parochiekoor HMM
- Pastoraatsgroep Elst
- Project jeugdkoor
- Projectkoor Maria Magdalena
- St. Caeciliakoor
- Werkgroep Mariaviering
De werkgroep organiseert vieringen en andere devotionele oefeningen ter ere van de H. Maagd Maria, in het bijzonder het wekelijkse rozenkransgebed in de mei- en oktobermaand.
Gebouwen en plaatsen
Begraafplaats
Valburgseweg 65
6661 ES Elst (route)
Begraven
Bijzettingen worden geregeld door de uitvaartondernemer (zie ook).
Nederlandse Oorlogsgraven
Op de begraafplaats bevinden zich 13 graven van de Oorlogsgravenstichting.
Type graven
- grafkelders
- volle grond-graven
- kindergraven
- urnenkelders
- strooiveldje
Er zijn diverse waterkranen met emmers beschikbaar.
De begraafplaats is altijd toegankelijk, de kapel is niet toegankelijk.
Grote Kerk
Nolite Timere
Nolite Timere is de jongerenruimte van de parochie en bevindt zich achter de sacristie.
De jongerengroep van de parochie heet JPII naar St. Johannes Paulus II, patroonheilige van de jongeren. Hij stimuleerde de jongeren om te kiezen voor hun geloof. “Wees niet bang” zei hij, of in het latijn: “Nolite timere”. Wees niet bang om jezelf te zijn en naar je hart te luisteren. Wees niet bang om het vertrouwde los te laten en Jezus te volgen. Wees niet bang voor wat anderen van je vinden.
“Wees niet bang” is ook een uitspraak die Jezus in de Bijbel meerdere keren deed. Hij zei het bijvoorbeeld tegen de apostelen, toen Hij over het water naar hun boot op het meer liep en zij een geest meenden te zien. “Ik ben het, wees niet bang” (Matteüs 14, 27).
Om onszelf te bemoedigen en te weten dat Jezus én St. Johannes Paulus II ons bemoedigen, is de spreuk Nolite Timere aangebracht in de jeugdruimte.
Ontmoetingscentrum De Hoeksteen
Prinses Irenestraat 58
6661 EA Elst (route)
Tel.: 0481 350 909
Het ontmoetingscentrum is geopend en telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 12.00 u en maandag- t/m donderdagavond van 19.00 tot 20.00 u.
In dit gebouw bevindt zich een aantal ruimtes, waaronder een grote vergaderzaal en een aantal kleinere vergaderruimtes, een repro-ruimte, receptie en keuken.
St. Werenfriduskerk
Dorpsstraat 36
6661 EL Elst (route)
In 1802 werd de parochie St. Werenfridus opnieuw gesticht na de reformatie. Het eenvoudige kerkje van 1802 stond op de plaats waar nu Dillenburg staat. Het werd in 1843 vervangen door een grotere neoclassicistische kerk op de plaats van de huidige kerk. Zestig jaar later was deze te klein en werd in 1906 een grote neogotische kerk gebouwd. Door oorlogsschade in september 1944 werd na de oorlog besloten de huidige kerk te bouwen, die in 1951 is ingewijd.
Mariakapel
Elke dag is de Mariakapel geopend tussen 9.00 en 19.00 uur. Van 1 november tot 1 april sluit de Mariakapel om 17.00 uur.
De ingang bevindt zich aan de kant van de Prinses Irenestraat.
De kapel is gebouwd als doopkapel. Net als vele klassieke doopkapellen daalde men met drie treden af in deze kapel. De gebrandschilderde glas-in-loodramen tonen taferelen die verband houden met het doopsel.
Bij de herinrichting van de kerk in 1979-1980 is de doopvont verplaatst naar het priesterkoor. De kapel is toen heringericht als Mariakapel. In 2000 is de kapel gemoderniseerd en zijn de glazen deuren geplaatst, waardoor de kapel elke dag geopend kan zijn.
In de kapel staat het zilveren beeld van Maria van Kevelaer. Jaarlijks op de tweede donderdag in augustus gaat dit beeld mee met de bedevaart naar Kevelaer. Aan de wanden sieren twee kleine vaandels met AM (Ave Maria) erop en twee grote vaandels van Maria en St. Werenfridus.
Zaalverhuur
Maatschappelijke organisaties kunnen voor een kleine vergoeding een (vergader)ruimte huren in ontmoetingscentrum De Hoeksteen. De Hoeksteen heeft 3 ruimtes waar tot 60 personen ontvangen kunnen worden. De kosten zijn € 50 per dagdeel (ochtend, middag of avond). Koffie en thee zijn verkrijgbaar voor € 1 per kopje.
Geshiedenis
In de 8e eeuw was St. Werenfridus een van de metgezellen van St. Willibrordus die vanuit het klooster Rathmelsigi in Ierland naar de Lage Landen trokken om het evangelie te prediken. Via West-Friesland en Dorestad kwam hij in Elst terecht.
St. Werenfridus stierf op 14 augustus 760 in Westervoort. Na een godsoordeel – waarbij zijn doodskist op een bootje tegen de stroming in naar Elst voer – werd hij in Elst begraven. Elst groeide uit tot een bedevaartsoord en belangrijk religieus centrum. St. Werenfridus is de patroonheilige van Elst, van groentetelers en jichtlijders. Het attribuut van St. Werenfridus, een bootje met daarin een doodskist, vinden we terug in onder meer het wapen van Elst en van de gemeente Overbetuwe. Het verhaal van St. Werenfridus is prachtig verwoord door J.A.F. Kronenburg in 1903.
Na de reformatie in Elst in 1588 kon het katholieke geloof niet meer in het openbaar worden beleden. Uiteindelijk werd Eimeren de plaats van de katholieke schuilkerk. In de Franse tijd werd het katholicisme weer toegestaan en in 1802 werd de nieuwe parochie St. Werenfridus gesticht. Het eenvoudige kerkje van 1802 werd in 1843 vervangen door een grotere neoclassicistische. Zestig jaar later was deze te klein en werd in 1906 een grote neogotische kerk gebouwd. Door oorlogsschade in september 1944 werd na de oorlog besloten de huidige kerk te bouwen, die in 1951 is ingewijd.
In 2010 is de parochie St. Werenfridus gefuseerd met zeven omliggende parochies tot de parochie St. Benedictus. In 2018 is deze parochie gefuseerd met de buurparochie De Levensbron tot de parochie H. Maria Magdalena.
Een uitgebreide geschiedenis van de geloofsgemeenschap vindt u in onderstaande bijlage.
Nieuws
Geen Resultaten Gevonden
De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.
Vieringen
Elst
K. Donders m.m.v. Voce d'Amare
Elst
G. Peters m.m.v. Voce d'Amare
Elst
K. Donders m.m.v. St. Caeciliakoor
Elst
K. Donders m.m.v. Voce d'Amare
Elst
K. Donders en samenzang
Elst
K. Donders m.m.v. St. Caeciliakoor, internationale viering NE-ENG
Elst
De parochiezondagen zijn ingesteld om parochianen van verschillende generaties bij elkaar te brengen. Voor zowel kinderen en jongeren als volwassenen zijn er dan activiteiten in en rond de St. Werenfriduskerk […]
Elst
K. Donders m.m.v. Voce d'Amare, Parochiezondag (met kinderwoorddienst en crèche)
Elst
K. Donders m.m.v. St. Caeciliakoor
Elst
K. Donders m.m.v. GK De Levensbron
Elst
De parochiezondagen zijn ingesteld om parochianen van verschillende generaties bij elkaar te brengen. Voor zowel kinderen en jongeren als volwassenen zijn er dan activiteiten in en rond de St. Werenfriduskerk […]
Elst
K. Donders m.m.v. St. Caeciliakoor, Parochiezondag (met kinderwoorddienst en crèche)
Elst
J. Geelen m.m.v. Voce d'Amare
Elst
K. Donders m.m.v. St. Caeciliakoor
Elst
Werkgroep m.m.v. project jeugdkoor, Gezinsviering
Elst
K. Donders m.m.v. Young at Heart
Elst
K. Donders m.m.v. St. Caeciliakoor
Elst
Liturgische werkgroep, Kindje wiegen
Elst
K. Donders m.m.v. GK De Levensbron
Elst
F. Bomers en samenzang
Elst
De parochiezondagen zijn ingesteld om parochianen van verschillende generaties bij elkaar te brengen. Voor zowel kinderen en jongeren als volwassenen zijn er dan activiteiten in en rond de St. Werenfriduskerk […]
Bekijk hier de doordeweekse vieringen
Openingstijden
Op de eerste en derde zaterdag van de maand is de kerk open tussen 13.30 en 15.30 uur. Iedereen is welkom om de kerk van binnen te bekijken, de kunst in de kerk te bewonderen een kaarsje op te steken of een praatje te maken.
Op de eerste zaterdag van de maand is de pastoor aanwezig. Hij ontmoet u graag. Ook is er dan gelegenheid om te biechten en vaak vindt er ook uitstelling van het Allerheiligste plaats.
Mariakapel: dagelijks 9-19 uur. In de winter sluit de kapel om 17 uur