Gendt

Aan deze pagina wordt nog gewerkt

Locatie

Lorem ipsum

Algemeen

Lorem ipsum

Adresgegevens

Lorem ipsum

Gebouw en geschiedenis

Lorem ipsum

Locatie

Nijmeegsestraat 2A
6691 CN Gendt (route)

Tel. 0481 451371 (kies 5)
Locatiesecretariaat open: iedere vrijdag van 10.00-12.00 uur

locatiegendt@rkparochiemariamagdalena.nl

Groepen

Contactgegevens van de groepen zijn bovenstaand, tenzij anders aangegeven.

Gebouwen en plaatsen

H. Martinus

Nijmeegsestraat 2A
6691 CN Gendt (route)

Historisch overzicht

Als we een driehoek maken van de lijn Arnhem-Nijmegen is daar het dorp Gendt in het kuuleke van de Waal. De Waal die een grote rol speelt in en door de jaren. De rivier gaf privileges als het Hanzeverbond en stadsrechten. Ook vruchtbare grond maar op veel plaatsen moeilijk te bewerken. Tevens waren er veel boomgaarden. Ondanks de stadsrechten bleeft Gendt een agrarisch dorp. Met als eerste industrie de steenfabrieken en de scheepswerf. Uit heel vroege bronnen is vernomen dat Gendt rond 800 al een kerk had, toegewijd aan Sint Maarten. De oorsprong van de parochie, zoals deze nu is, begint echter wat later.

Na de godsdienstvrijheid ging men ter kerke in Hulhuizen. Die kerk werd toen al snel te klein, maar ook de ligging zoals dicht bij de Waal had zo zijn nadelen (hoog water). Pastoor Oosterik nam toen het initiatief voor de bouw van een nieuwe kerk in Gendt. Deze kwam op de markt en werd de Waterstaatskerk genoemd, omdat het Ministerie van Rijkswaterstaat toestemming moest geven. In oktober 1844 werd de kerk ingezegend. Op 1 maart 1855 ging de statie Gendt-Hulhuizen kerkrechtelijk over in de Sint Martinusparochie.

Pastoor Huygens, die in 1892 naar Gendt kwam, zette zich in als bouwpastoor toen de kerk aan de markt te klein werd. Maar ook was hij een zeer sociaal bewogen mens, zette zich in voor de minstbedeelden en de gevolgen daarvan. Op zijn initiatief kwam de boerenbond tot stand, maar ook een samengaan van vak- en standsorganisaties.

De nieuwe kerk werd gebouwd aan de Nijmeegsestraat en op 25 juni 1908 ingewijd.Tijdens de tweede wereldoorlog komt Gendt in de frontlinie te liggen. Mensen komen om bij bombardementen, huizen, gebouwen en ook de kerk wordt vernietigd dan wel zwaar beschadigd. Iedereen moet evacueren.

Na terugkeer kon de nieuwe kerk niet meer worden opgebouwd. De herbouwde kerk staat op de plaats van de oude en werd in 1952 in gebruik genomen.

Koffieruimte Gendt

Nijmeegsestraat 2
6691 CN Gendt (route)

Protestantse kerk Gendt

Locatie

Torenlaan 12
6691 BM Gendt (route)

Providentia

Geen aanvullende informatie

Schutterstent

Geen aanvullende informatie

St. Jozef

Nijmeegsestraat

Nieuws

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Vieringen


Event Series

Gendt

Aan het einde van de zondagochtend samen gezellig koffie of thee drinken met een broodje, een soepje en een sapje. Samen wat eten om daarna in gesprek te gaan over […]