Haalderen

Aan deze pagina wordt nog gewerkt

Locatie

Lorem ipsum

Algemeen

Lorem ipsum

Adresgegevens

Lorem ipsum

Gebouw en geschiedenis

Lorem ipsum

Locatie

Van der Mondeweg 22
6685 BP Haalderen (route)

Tel. 0481 451371 (kies 6)
Secretariaat geopend dinsdag van 9-10.30 uur

secretariaathaalderen@rkparochiemariamagdalena.nl 

Groepen

Contactgegevens van de groepen zijn bovenstaande, tenzij anders aangegeven.

Gebouwen en plaatsen

O.L.V. van Zeven Smarten

Van der Mondeweg 22
6685 BP Haalderen

Kerktaxi

Wilt u graag op zaterdag of op zondag de eucharistieviering bijwonen in Haalderen of in Huissen Stad, maar u hebt zelf geen vervoer? Neemt u dan op de vrijdag voorafgaand aan de viering contact op met het Centraal Secretariaat in Bemmel, tel. 0481 – 45 13 71 (keuze 1). Dan kijken we of er wellicht iemand is die u een lift kan geven. Bent u in de gelegenheid iemand mee te nemen, neemt u dan uiterlijk op de vrijdag voorafgaand aan de viering contact op met het Centraal Secretariaat in Bemmel, tel. 0481 – 45 13 71 (keuze 1). Dan hoort u of er wellicht iemand is die u een plezier kunt doen door hem of haar een lift te geven.

Beschrijving

De kerk van Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten in Haalderen is onlosmakelijk verbonden met de inwoners van Haalderen die in vroeger tijden veelal in de steenfabrieken werkten. Voor de bouw van deze bijzondere (ambachts)kerk wordt namelijk een speciaal soort steen ontwikkeld (een zogenaamde mop), die door de Haalderense bevolking handmatig en belangeloos in de avonduren wordt gemaakt.

In 1929 krijgt de toenmalige kapelaan van Vianen (Taeke Rientses van der Weij) van de bisschop de opdracht om in het kleine Betuwse dorp Haalderen een nieuwe kerk en parochie te stichten.
Pastoor Van der Weij ziet zich in Haalderen voor een moeilijke opgave geplaatst. Aan het begin van de vorige eeuw kent het dorp slechts bittere armoede. Er is geen stuiver. Pastoor van der Weij laat zich hierdoor niet uit het veld slaan. Via publicaties in kranten en tijdschriften zamelt hij met succes geld in bij de Nederlandse bevolking. Ondertussen vindt de bouwpastoor in de persoon van architect H.W. Valk uit Den Bosch een bevlogen metgezel. Ze zijn het erover eens dat de nieuwe Haalderense kerk gebouwd moet worden in de stijl van de oude en traditionele Groningse en Friese kruisvormige kerken.

Om kosten te besparen en de Haalderense bewoners bij de kerk te betrekken doet Van der Weij een beroep op de lokale bevolking. Hij vraagt de steenfabriekarbeiders een eigen, grote en grove steen te ontwikkelen. Na verschillende proefnemingen weet men hoe de “moppen” gemaakt worden. Na een zware dag van arbeid in de steenfabrieken gaan de lokale bewoners ’s avonds aan de slag om deze moppen van Betuwse rivierklei te vormen en te bakken. Onbedoeld geeft de pastoor hiermee de Haalderense steenfabriek een ambachtsetiket, een keurmerk. De moppen worden namelijk niet veel later een veelgevraagde en populaire handvormsteen.

De kerk wordt uiteindelijk gebouwd door aannemer Leon van der Plas uit Den Bosch. Om kosten te drukken wordt het een sober gebouw. Tevens wil men met die eenvoud uitdrukken dat het niet gaat om het gebouw maar om de functie en de mensen daarin. Een kleine knusse kruiskerk, waar de gelovigen dicht rond het altaar zitten, waarin bogen en tongewelven een prachtig geheel vormen.

Toen het kerkgebouw in 1933 in gebruik werd genomen kon men niet vermoeden dat slechts 11 jaar later op 25 september 1944 het gebouw door oorlogsgeweld zou worden verwoest. In 1946/47 wordt de kerk weer opgebouwd. De littekens in de tongewelven herinneren nog aan die donkere periode. Op 17 september 1949 wordt de kerk weer in gebruik genomen. Alleen de toren en de pastorie kunnen nog niet worden herbouwd omdat de huizenbouw op dat moment voorrang heeft. Deze worden in 1950 en 1958 herbouwd. Uit deze geschiedenis blijkt dat de parochianen zelf op actieve wijze letterlijk hebben meegebouwd aan hun kerk. De kerk van Haalderen is een kerk van mensen!

De pastorie

Van der Mondeweg 22
6685 BP Haalderen

Ruimten

  • Eetkamer
  • Keuken, met scherm
    Tot 8 personen
  • Kamer en suite met keuken en scherm
    Tot 20 personen
De Tichel

Kolkweg 5a
6685 BC Haalderen (route)

Nieuws

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Vieringen