Driel
- Adresgegevens
- Kerkstraat 27, 6665 CE Driel (route)
- Stuur een e-mail
- Tel. 026-4742250. Secretariaat geopend di. en do. van 09.30-11.30 u.
- Facebook: https://www.facebook.com/RK-kerk-Maria-Geboorte-Driel-613596522152540/
- Gebouwen
- Groepen
- Lief & leed
IIn memoriam
Koos Lamers 1941-2021
Koos werd op 17 mei 1941 geboren in Driel. Hij was het eerste kind in het gezin Lamers. Al op jonge leeftijd ging Koos met zijn vader mee naar de fabriek van Baltussen. Nadat hij zijn vader in 1970 en vier jaar later zijn moeder verloor, zorgden zijn broer Guus en schoonzus Ria voor hem. Hij raakte aardig in hun gezin ingeburgerd. Hij ging dagelijks op zijn fiets het dorp in waar hij veel adresjes had voor een kopje koffie en een sigaretje.
Na een zware operatie in 2001 kon hij niet meer naar Baltussen. Na een jaar thuis te zijn geweest ging hij naar een dagbesteding in Elst waar hij het goed naar de zin had. Ook ging hij zo nu en dan naar een logeerhuis. Maar het ouder worden ging ook bij hem een rol spelen. Door verschillende valpartijen brak hij eerst zijn enkel en enkele jaren later zijn heup. Hij heeft daar erg mee getobd.
Vorig jaar augustus kreeg hij te horen dat hij ongeneeslijk ziek was. Na een ziekbed van 13 weken is Koos op 16 januari 2021 thuis rustig ingeslapen in de leeftijd van 79 jaar.
We hebben op 22 januari afscheid genomen met een viering in het crematorium in Nijmegen.
Co van Sommeren, 1941-2021
Op 18 januari overleed toch vrij plotseling Co van Sommeren in de leeftijd van 79 jaar. Co is op 23 januari op ons kerkhof begraven.
Maria Peters-van ’t Westeinde 1926-2021
Maria van ’t Westeinde werd geboren in het Zeeuwse dorpje ’s Heerenhoek op 16 maart 1926. Op 12-jarige leeftijd verhuisde het hele gezin naar Heveadorp, waar haar vader werk had gevonden in de Heveafabriek. Daar ontmoette ze Gijs Peters, de liefde van haar leven. Ze trouwden in 1949. Ze gingen eerst wonen op de Keulse Kamp, de geboortegrond van Gijs. De kinderen werden geboren en buiten het huishouden werd hard gewerkt. Dagen en uren werden besteed aan het wecken van zelf verbouwde groenten. Familie op bezoek ging nooit met lege handen naar huis.
Toen de oudste kinderen getrouwd waren, was het op de zondagmiddag een zoete inval in de Eijkmanstraat en later in de Cunerahof.
Ze heeft daar bijna 20 fijne jaren gewoond totdat ze steeds meer hulpbehoevend en vergeetachtig werd.
De laatste jaren heeft ze doorgebracht in verpleeghuis Subenhara in Zevenaar, waar ze liefdevol werd verzorgd en op 18 januari is overleden. Op 22 januari is afscheid van haar genomen in crematorium Moscowa.
Allen die achterblijven wensen wij veel sterkte. Wij hopen dat de mooie herinneringen het gemis zullen verzachten.
-
Interieur van de kerk
HET MARIABEELD
Dit beeld is gemaakt door beeldhouwer Gerard Heman uit Rotterdam. Hij maakte dit beeld uit één van de laatste lindebomen die het oorlogsgeweld had overleefd. De oude boom droeg overal de sporen van de aanslagen op het dorp. Stukken granaat waren diep in het hout gedrongen.
De kunstenaar kon de linde niet in de oorspronkelijke staat verwerken. Daarvoor was de boom te klein en de kwaliteit van de verschillende partijen in het hout te verschillend. Daarom heeft hij de oude boom in stukken gezaagd, laten drogen, bijgeschaafd en zo gelijmd dat hij de stukken juist op de ideaalste plaatsen had. Zo werd het gezicht mooi gaaf, terwijl de grovere tekening in andere delen het geheel verlevendigen. De kroon van Maria is geweven uit appelbloesemtakken en zoals iedere kroon een teken is van hoge waardigheid, maar ook van een zware verantwoordelijkheid, zo is deze ijle structuur tegelijkertijd tverheerlijkend en belastend. Voor de mensen uit de Betuwe heeft deze appelbloesemkroon een bijzondere betekenis.
DE MUURSCHILDERING
Deze schildering werd aangebracht in 1982 door het kunstenaars-echtpaar Berry en Janny Brugman uit Bornerbroek. Het geheel werd geschilderd naar een tekst uit de Bijbel, het Oude Testament. Het is een visioen van de profeet Ezechiël. Het water dat stroomt vanuit de Tempel groeit uit tot een beek, steeds breder en dieper. Het water geeft vruchtbaarheid, bomen vol vruchten. De vissen in het water worden in aantal steeds groter. Ook is het water geneeskrachtig. "En alle levende wezens die er wemelen zullen leven, overal waar de beek komt, en er zal veel vis zijn", zo staat geschreven.
Het visioen wil ook verder wijzen in de toekomst. De tempel is het gebouw waar God wil wonen onder mensen. Water is een beeld dat veel voorkomt in de bijbel. Dit visioen wijst op het leven dat God aan ons mensen en door ons mensen heen wil geven aan de wereld. Dan zal deze uitgroeien tot de nieuwe hemel en de nieuwe aarde, waar geen dood en rouw meer zal zijn, geen pijn en lijden. Maar alleen vreugde en goedheid en liefde. De muurschildering was een geschenk van de parochianen aan pastoor Helthuis bij gelegenheid van zijn 25-jarig priesterfeest.
DE KRUISWEGSTATIES
De kruiswegstaties zijn door de parochianen aan onze kerk geschonken bij gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de parochie in 1996. Ze zijn geschilderd door kunstenaar Jan Gierveld uit Almelo. Kenmerkend voor deze kruiswegstaties zijn de prachtige felle kleuren. In 14 afbeeldingen wordt het lijden van Christus uitgebeeld.
HET ORGEL
Op 7 oktober 1951 werd het grote orgel gewijd en tegelijk voor de eerste keer bespeeld. Het orgel is gebouwd naar het electro pneumatisch systeem door orgelbouwer Fa. Jos Vermeulen uit Alkmaar. Het orgel is in 2010 door vrijwilligers van de locatie, onder leiding van een orgeldeskundige, gerenoveerd. Het orgel is uit elkaar gehaald, de orgelpijpen zijn schoongemaakt en de bedrading is vernieuwd. De speeltafel is op het priesterkoor geplaatst. Het koor kan na deze renovatie weer met begeleiding van het grote orgel zingen.
HET JOZEFBEELD
Op 28 juli 1957 werd het St.Jozefbeeld in onze kerk geplaatst en gezegend. Het is vervaardigd door kunstenaar Albert Termote uit Voorburg. De houtsoort is hard Java-teak.
DE ZWARTE MADONNA
Dit wandtapijt is een geschenk van pastoor Józef Stec van Cieplice uit dankbaarheid voor de steun bij de bouw van zijn nieuwe kerk.
NIEUW MEUBILAIR
In november 2007 is het meubilair van het priesterkoor vernieuwd. Van kerkbanken, die achter in de kerk zijn verwijderd, hebben vrijwilligers van de parochie een nieuw altaar met een nieuwe lezenaar en stoelen voor de voorgangers en misdienaars vervaardigd. Het nieuwe altaar werd op 22 december 2007 door deken Henk Janssen officieel gewijd en gezegend.
-
HISTORIE
In 1795 hebben de katholieken in Driel voor het eerst plannen gemaakt om een eigen parochie te stichten. Daarvoor behoorden de katholieken van Driel tot de gemeente Eimeren, een gehucht ten zuiden van Elst. De parochie werd gesticht in 1796. Uit eigen beurs werd een kerkgebouw met pastorie gebouwd. Deze bouw werd in 1797 voltooid. In 1835 werd de kerk vergroot en vernieuwd.
Na een voorbereiding van 5 jaar werd in het najaar van 1868 het fundament gelegd voor de bouw van een nieuwe kerk. De kerk werd gebouwd aan de Kerkstraat, op de plek van de huidige kerk. Op 22 december 1870 werd deze kerk plechtig gezegend. De oude kerk werd in 1873 afgebroken.
De kerk bleef bestaan tot september 1944. In de oorlog, tijdens de slag om Arnhem, werden kerk en pastorie zodanig verwoest dat het uit financieel oogpunt voordeliger was een nieuwe kerk te bouwen. Men kon de kerk dan ook wat groter bouwen, want de oude was te klein. Op de fundamenten van de verwoeste kerk werd de huidige kerk gebouwd. Men gebruikte hiervoor de stenen van de oude kerk. De eerste steenlegging vond plaats in februari 1949. Bijna een jaar later, op 12 februari 1950, werd de nieuwe kerk ingezegend en in gebruik genomen. De toren van de kerk werd later gebouwd en wel in 1960.
In de toren hangen drie klokken:
- De Maria-klok met het opschrift: Maria smeek: Moge God de christenen weer tot eenheid brengen, gelijk hier hoog in de lucht de klanken harmonieus zich mengen.
- De Bernulphus-klok met het opschrift: Bernulphus, patroon van d’oude moederkerk aan de overkant, strek zoals voorheen opnieuw zegenend over ons uw hand (in de 13e eeuw behoorde Driel tot de H. Bernulphusparochie in Oosterbeek).
- De Cunera-klok met opschrift: In de oorlog werd mijn voorganger bruut geroofd, ik Cunera biedt thans mijn dienst: God zij geloofd.
-
HISTORISCHE FOTO’S
De kerk in 1925
Op deze foto staat pastoor Nuij.
De kerk was feestelijk versierd vanwege zijn diamanten priesterfeest (60 jaar) op 10 augustus 1925.
De oude pastorie in 1944
Deze pastorie werd gebouwd in 1872 en werd in september 1944 door oorlogshandelingen verwoest. Tijdens het pastoraat van pastoor van Driel werden aan de pastorie een erker en een serre gebouwd, evenals een pastoraatsruimte voor de jeugd.
De kerk in 1944 na bombardement
Interieur kerk in 1945 na bombardement
Het parochiehuis
In juli 1935 werd met de bouw begonnen. Het gebouw bezat een grote zaal met toneel. Beneden en boven waren kleinere vergaderzalen. Er werd veel gebruik gemaakt van de zaal. Ook de jeugdverenigingen maakten gebruik van het parochiehuis. In de bezettingstijd was het parochiehuis onderdak voor de paters missionarissen van het Heilig Hart uit Driehuis-Velzen. Tijdens de Slag om Arnhem werd het gebouw een hospitaal voor de gewonde Poolse militairen.
Omdat de parochiekerk in de oorlog was verwoest, werd het parochiehuis in de naoorlogse jaren noodkerk. Ook de scholen vonden er onderdak, totdat nieuwe scholen werden gebouwd of hersteld. In 1978 werd het parochiehuis aan de gemeente verkocht met de bedoeling - zoals uit verslagen van die tijd blijkt - dat het gebouw aan de Drielse gemeenschap ten goede zou komen als dorpshuis waar allerlei activiteiten konden plaatsvinden. Later zijn deze plannen gewijzigd.
De oude kerk
Op 7 augustus 1868 werd de eerste steen gelegd voor deze kerk. De kerk werd gebouwd waar de huidige kerk staat, aan de Kerkstraat naast het kerkhof. De eerste plechtige H.Mis werd gevierd op 22 december 1870. De pastorie en de toren werden gebouwd in 1872.
Deze kerk bleef bestaan tot september 1944. Als gevolg van oorlogsgeweld werden kerk en pastorie zodanig verwoest dat zij niet gerestaureerd konden worden.
-
Vriendschap met een Poolse parochie
Parochie Maria Geboorte, Driel – Parafia Matki Bożej Miłosierdzia, Cieplice
Elk jaar in september vindt in Driel de Polenherdenking plaats. In de oorlog zijn in Driel Poolse soldaten (parachutisten) geland om deel te nemen aan de Slag om Arnhem. Er zijn 96 parachutisten omgekomen. De namen staan op de marmeren plaat bij het Polenmonument in het centrum van Driel op het Polenplein (zie ook de website www.driel-polen.nl).
Als gevolg van de herdenkingen in Driel heeft onze parochie sinds 1993 contacten met deze Poolse parochie in Jelenia Góra-Cieplice in het zuidwesten van Polen. We kwamen in contact met deze parochie via één van de veteranen die in Cieplice woont. Cieplice was vroeger een zelfstandige plaats, maar is nu een stadsdeel van de grote stad Jelenia Góra. De pastoor aldaar is in 1985 begonnen met de bouw van een nieuwe kerk. De bouw vorderde zeer langzaam, want als er geen geld beschikbaar was, stagneerden de werkzaamheden. Onze parochie heeft na het eerste contact in 1993 besloten deze Poolse kerk te adopteren en van tijd tot tijd financieel of materieel te ondersteunen. In de eerste jaren gebeurde dat vooral financieel.
Orgel naar Cieplice
In 1996 ontstond het idee om te proberen een orgel te verkrijgen voor deze kerk. In Nederland worden kerken gesloten; om die reden zou dat wellicht mogelijk zijn. Uiteindelijk werd in 2002 een orgel gevonden in de Mariakerk in Waalwijk, die al twee jaar gesloten was. Het is een groot orgel van de firma Verschuere, gebouwd in 1935.
Het orgel heeft 18 registers en circa 1200 pijpen. Het Cieplicecomité van onze parochie zette zich in om geld te verzamelen om dit orgelproject te kunnen financieren. Dit gebeurde o.a. door rommelmarkten en collecten.
In september 2002 heeft het comité met enkele parochianen uit Driel het orgel in Waalwijk gedemonteerd. De elektrische bedrading werd vernieuwd en met een grote Poolse vrachtwagen is het orgel naar Cieplice vervoerd. Gedurende twee weken in november 2002 en een week in februari 2003 heeft de groep uit Driel het orgel weer opgebouwd in Cieplice. Zowel de demontage als de opbouw in Polen gebeurde onder leiding van orgeldeskundige Hans Kriek uit Didam.
Voor de Poolse gemeenschap was dit een uniek project, dat volop p ubliciteit kreeg via pers en radio, alsmede op de regionale TV in Polen. Begin april 2003 reisde ons gemengd koor ’Cantorije’ naar Cieplice voor de officiële inwijding van het orgel.
Dit gebeurde tijdens een feestelijke H. Mis op zondag 6 april 2003. Het orgel werd officieel overgedragen aan de pastoor. Dankzij onze parochianen is het orgel vanuit de Mariakerk in Waalwijk, via onze Mariakerk in Driel aan een tweede ’leven’ begonnen in de Mariakerk in het Poolse Cieplice.
Kerkbanken
Nu de kerk beschikte over een mooi orgel en het interieur steeds fraaier werd, waren de verveloze banken en de oude versleten stoelen niet meer om aan te zien. Voor het Cieplicecomité aanleiding om uit te kijken naar kerkbanken. In het najaar van 2003 is men er in geslaagd banken te verkrijgen vanuit de Andreaskerk in Nuenen, die per 1 januari 2004 gesloten werd. De banken zijn in januari 2004 gedeeltelijk gedemonteerd en met een Poolse vrachtwagen naar Cieplice getransporteerd. Pastoor Jozef Stec van de Poolse parochie is erg blij met de banken, die prachtig staan in deze kerk. De knielkussentjes die erbij horen zijn uniek in Polen. Daar knielen de mensen gewoonlijk op de harde banken.
Een doopvont voor Cieplice
En het volgende project? Men wilde graag een stenen altaar en een passende doopvont. Het Comité heeft daarop als nieuw project de doopvont uitgekozen. De doopvont is in Polen vervaardigd, maar het comité heeft de kosten voor haar rekening genomen en het bedrag hiervoor eind mei aan de pastoor overhandigd. Aan de voet van de doopvont staat op een plaquette dat de doopvont een geschenk is van onze parochie.
De contacten met deze zusterparochie in Polen zullen zeker blijven bestaan. In de laatste jaren neemt een delegatie uit Cieplice, waaronder pastoor Stec, deel aan de Polenherdenking in Driel. De pastoor gaat dan voor in de Polenmis in onze kerk na afloop van de herdenking.Helaas is pastoor Stec in december 2019 overleden.
-
ACTUEEL
Op weg naar…. Pasen
Als u deze regels leest is het eind maart. We kijken uit naar de Goede Week en Pasen. De Goede Week is de aanloop naar het belangrijkste christelijke feest: Pasen. Duisternis en dood hebben niet het laatste woord. Juist in deze coronatijd beseffen we dat we niet alles in de hand hebben, niet alles kunnen oplossen. We kunnen wel door het duister gaan en op licht en leven blijven vertrouwen, samen en ieder voor zich. Maar wat we vorig jaar nog niet konden denken… het is nu, een jaar later, nog steeds anders dan anders. We zijn nog steeds in een gedeeltelijke lockdown, we hebben nog steeds het virus niet helemaal onder controle.
Toch borrelen al allerlei ideeën in de hoofden van de leden van de pastoraatsgroep en locatieraad. We willen zo graag weer activiteiten organiseren, zo graag weer mensen bij elkaar brengen. Tegenwoordig kan veel via livestream, maar de kerk heeft mensen nodig. We willen elkaar weer ontmoeten met een kop koffie in de hand.
Deze regels worden geschreven op maandag 8 maart. Daarom ook moeilijk om al iets te schrijven over de paastijd. In ieder geval zijn er vieringen en zijn de koren blij dat er weer gezongen mag worden, al is het maar met 4 koorzangers. Wij gaan het horen.
We wensen u allen een goede paastijd. We blijven met u hopen op betere tijden.
Kruisweg op Goede Vrijdag
Er is dit jaar geen kinderkruisweg met communicanten. Er zijn geen communicanten. Maar er zal om 15.00 uur wel een kruisweg zijn, waarin pastoor Karel Donders ons zal voorgaan.
Omdat het aantal bezoekers beperkt mag zijn, willen wij u uitnodigen om ook op een ander tijdstip de kerk eens binnen te lopen en langs de fel gekleurde staties te gaan. Zij geven een goed beeld van de lijdensweg van Jezus.
De kruiswegstaties zijn geschilderd door kunstschilder Jan Gierveld uit Almelo. Hij was een leerling van Berry en Janny Brugman uit Bornerbroek, die de muurschildering in onze kerk hebben geschilderd.
De staties waren een geschenk van de parochianen aan onze kerk bij gelegenheid van het 200-jarig bestaan in 1996.
Wel aardig om te vertellen: Jan Gierveld heeft voor de personen die zijn afgebeeld soms mensen uit zijn omgeving als voorbeeld gebruikt. Zo hebben wij de figuur van Jezus destijds al eens in onze kerk op bezoek gehad.. De jongeman was duidelijk herkenbaar als Jezus op de staties; hij vond het prachtig om zichzelf als Jezus te zien. Heel bijzonder.
Snoeiwerk
Gelukkig trekt de natuur zich niets aan van corona. De bomen en planten gaan weer uitlopen. Maar voor het zover is, hebben een aantal mannen de bomen op het kerkplein gesnoeid. Ze waren erg vol met blad geworden, dus het werd tijd. Al met al een heel werk, maar dan is het voorlopig ook weer gedaan.
Dank je wel
Hierbij een dankwoord aan al onze vrijwilligers, die ondanks alle maatregelen op de post bleven om de kerk ‘draaiende’ te houden. En dat op velerlei gebied. We gaan niet elke groep apart noemen, want dan is het gevaar dat we iemand vergeten, maar gelukkig zijn heel veel vrijwilligers wel actief gebleven. En daarvoor willen wij jullie ook op deze plaats heel hartelijk danken.
Gastvrijheid
We zullen in de maanden na Pasen gastvrijheid bieden aan de protestantse gemeente in ons dorp Driel. De protestantse kerk wordt verbouwd. In verband met de coronamaatregelen is het moeilijk uit te wijken naar Ons Gebouw, reden waarom men heeft gevraagd om in onze kerk te mogen samenkomen. Het parochiebestuur heeft daartoe toestemming verleend.
We hebben met elkaar besproken hoe dit het beste kan worden ingepast in onze roosters van vieringen. En dat is goed gelukt. De eerste dienst van de protestantse kerk is op zondag 11 april om 10.00 uur. Men is van harte welkom.
Liturgische bloemschikking
Ook al is er niet elk weekend een viering in onze kerk, de bloemengroep zorgt er wel voor dat de liturgische schikking steeds wordt aangepast aan de bewuste zondag in de veertigdagentijd.
Vastenactie
Zoals beloofd in de vorige Ankerplaats volgt hier de informatie met betrekking tot de Vastenactie.
Normaal gesproken is het de bedoeling dat in de week voor Pasen de vastenactiezakjes worden opgehaald. Maar door corona hebben we besloten om er dit jaar ook vanaf te zien.
U ontvangt bij deze Ankerplaats daarom het vastenactiezakje dat u kunt deponeren in het offerblok in de kerk, vanaf 24 maart t/m 6 april. De opbrengst komt ten goede aan de volgende projecten:
· Beroepsopleiding voor kwetsbare groepen in Bangladesh. Mensen met een beperking, vrouwen en minderheden een kans geven om een opleiding te volgen.
· Kansarme jongeren in Zambia een opleiding bieden door de Zusters van het Heilig Hart.
· Village of Hope: Dit project wil mensen met een handicap faciliteiten bieden voor een opleiding in het Kambia district in Sierra Leone.
Zoals u ziet zijn er weer vele projecten die om steun vragen en graag geholpen willen worden.
Daarnaast steunen wij als MOV ook nog de projecten van Ben en Annie Janssen. Van de opbrengst gaat een deel naar hen.
Wij danken u alvast voor uw donatie.
Namens de MOV
Dorpsplatform Samen Driel
De werkgroep Samen Driel Duurzaam heeft op ons kerkplein een z.g. Demodak gebouwd om te laten zien hoe dat werkt met groene daken.
Met een groen dak (bestaande uit sedum-plantjes) kunnen daken in Driel meer water opvangen (bij hevige buien), wordt de bio-diversiteit geholpen (bijen vinden dit een fijn onderkomen), en wordt de isolatie en de levensduur van het dak verlengd. Bovendien oogt het ook bijzonder fraai, al is dat waarschijnlijk een kwestie van smaak.
Het dak blijft een paar weken staan en zal daarna elders in Driel worden opgebouwd.
Snippers
Kerstboom
Pasen moet nog komen en nu al een vraag naar een kerstboom? Ja, de mannen hadden voor komende Kerst al een boom toegezegd gekregen. Maar helaas, de boom heeft de storm onlangs niet overleefd. Te vroeg gevallen dus. Als iemand een dennenboom heeft staan die geschikt is en te groot voor in de tuin, houd hem nog even vast en neem contact op met Johan Hilhorst 4742609.
Afval op het kerkhof
Het is nu echt wel tijd om de kerststukken op te ruimen. Maar denkt u dan aan gescheiden afval? Geen plastic potten in de groen-container. Bij controle neemt men de container dan niet mee en dan hebben we echt een probleem.
Een nest in de brievenbus
Wij hebben ook dit jaar weer bezoek van koolmeesjes die onze brievenbus naast de voordeur geschikt vinden om te nestelen. Daarom hierbij een dringend verzoek om geen post in deze brievenbus te deponeren.
Bij de brievenbus staat dat wel opgeschreven, maar we willen het ook hier even vermelden. Het is toch wel bijzonder dat de koolmezen ons elk jaar weer bezoeken.