Driel | H. Maria Geboorte
- Kerkstraat 27, 6665 CE Driel (route)
- Stuur een e-mail
- Tel. 026-4742250. Secretariaat geopend di. en do. van 9.30-11.30 u.
- Facebook: https://www.facebook.com/RK-kerk-Maria-Geboorte-Driel-613596522152540/
Groepen
Gebouwen en plaatsen
Interieur van de kerk
HET MARIABEELD
Dit beeld is gemaakt door beeldhouwer Gerard Heman uit Rotterdam. Hij maakte dit beeld uit een van de laatste lindebomen die het oorlogsgeweld had overleefd. De oude boom droeg overal de sporen van de aanslagen op het dorp. Stukken granaat waren diep in het hout gedrongen.
De kunstenaar kon de linde niet in de oorspronkelijke staat verwerken. Daarvoor was de boom te klein en de kwaliteit van de verschillende partijen in het hout te verschillend. Daarom heeft hij de oude boom in stukken gezaagd, laten drogen, bijgeschaafd en zo gelijmd dat hij de stukken juist op de ideaalste plaatsen had. Zo werd het gezicht mooi gaaf, terwijl de grovere tekening in andere delen het geheel verlevendigen. De kroon van Maria is geweven uit appelbloesemtakken en zoals iedere kroon een teken is van hoge waardigheid, maar ook van een zware verantwoordelijkheid, zo is deze ijle structuur tegelijkertijd tverheerlijkend en belastend. Voor de mensen uit de Betuwe heeft deze appelbloesemkroon een bijzondere betekenisDE MUURSCHILDERING
Deze schildering werd aangebracht in 1982 door het kunstenaars-echtpaar Berry en Janny Brugman uit Bornerbroek. Het geheel werd geschilderd naar een tekst uit de Bijbel, het Oude Testament. Het is een visioen van de profeet Ezechiël. Het water dat stroomt vanuit de Tempel groeit uit tot een beek, steeds breder en dieper. Het water geeft vruchtbaarheid, bomen vol vruchten. De vissen in het water worden in aantal steeds groter. Ook is het water geneeskrachtig. "En alle levende wezens die er wemelen zullen leven, overal waar de beek komt, en er zal veel vis zijn", zo staat geschreven.
Het visioen wil ook verder wijzen in de toekomst. De tempel is het gebouw waar God wil wonen onder mensen. Water is een beeld dat veel voorkomt in de bijbel. Dit visioen wijst op het leven dat God aan ons mensen en door ons mensen heen wil geven aan de wereld. Dan zal deze uitgroeien tot de nieuwe hemel en de nieuwe aarde, waar geen dood en rouw meer zal zijn, geen pijn en lijden. Maar alleen vreugde en goedheid en liefde. De muurschildering was een geschenk van de parochianen aan pastoor Helthuis bij gelegenheid van zijn 25-jarig priesterfeest.
DE KRUISWEGSTATIES
De kruiswegstaties zijn door de parochianen aan onze kerk geschonken bij gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de parochie in 1996. Ze zijn geschilderd door kunstenaar Jan Gierveld uit Almelo. Kenmerkend voor deze kruiswegstaties zijn de prachtige felle kleuren. In 14 afbeeldingen wordt het lijden van Christus uitgebeeld.
HET ORGEL
Op 7 oktober 1951 werd het grote orgel gewijd en tegelijk voor de eerste keer bespeeld. Het orgel is gebouwd naar het electro pneumatisch systeem door orgelbouwer Fa. Jos Vermeulen uit Alkmaar. Het orgel is in 2010 door vrijwilligers van de locatie, onder leiding van een orgeldeskundige, gerenoveerd. Het orgel is uit elkaar gehaald, de orgelpijpen zijn schoongemaakt en de bedrading is vernieuwd. De speeltafel is op het priesterkoor geplaatst. Het koor kan na deze renovatie weer met begeleiding van het grote orgel zingen.
HET JOZEFBEELD
Op 28 juli 1957 werd het St.Jozefbeeld in onze kerk geplaatst en gezegend. Het is vervaardigd door kunstenaar Albert Termote uit Voorburg. De houtsoort is hard Java-teak.
DE ZWARTE MADONNA
Dit wandtapijt is een geschenk van pastoor Józef Stec van Cieplice uit dankbaarheid voor de steun bij de bouw van zijn nieuwe kerk.
NIEUW MEUBILAIR
In november 2007 is het meubilair van het priesterkoor vernieuwd. Van kerkbanken, die achter in de kerk zijn verwijderd, hebben vrijwilligers van de parochie een nieuw altaar met een nieuwe lezenaar en stoelen voor de voorgangers en misdienaars vervaardigd. Het nieuwe altaar werd op 22 december 2007 door deken Henk Janssen officieel gewijd en gezegend.
HISTORIE
In 1795 hebben de katholieken in Driel voor het eerst plannen gemaakt om een eigen parochie te stichten. Daarvoor behoorden de katholieken van Driel tot de gemeente Eimeren, een gehucht ten zuiden van Elst. De parochie werd gesticht in 1796. Uit eigen beurs werd een kerkgebouw met pastorie gebouwd. Deze bouw werd in 1797 voltooid. In 1835 werd de kerk vergroot en vernieuwd.
Na een voorbereiding van 5 jaar werd in het najaar van 1868 het fundament gelegd voor de bouw van een nieuwe kerk. De kerk werd gebouwd aan de Kerkstraat, op de plek van de huidige kerk. Op 22 december 1870 werd deze kerk plechtig gezegend. De oude kerk werd in 1873 afgebroken.
De kerk bleef bestaan tot september 1944. In de oorlog, tijdens de slag om Arnhem, werden kerk en pastorie zodanig verwoest dat het uit financieel oogpunt voordeliger was een nieuwe kerk te bouwen. Men kon de kerk dan ook wat groter bouwen, want de oude was te klein. Op de fundamenten van de verwoeste kerk werd de huidige kerk gebouwd. Men gebruikte hiervoor de stenen van de oude kerk. De eerste steenlegging vond plaats in februari 1949. Bijna een jaar later, op 12 februari 1950, werd de nieuwe kerk ingezegend en in gebruik genomen. De toren van de kerk werd later gebouwd en wel in 1960.
In de toren hangen drie klokken:
- De Maria-klok met het opschrift: Maria smeek: Moge God de christenen weer tot eenheid brengen, gelijk hier hoog in de lucht de klanken harmonieus zich mengen.
- De Bernulphus-klok met het opschrift: Bernulphus, patroon van de oude moederkerk aan de overkant, strek zoals voorheen opnieuw zegenend over ons uw hand (in de 13e eeuw behoorde Driel tot de H. Bernulphusparochie in Oosterbeek).
- De Cunera-klok met opschrift: In de oorlog werd mijn voorganger bruut geroofd, ik Cunera biedt thans mijn dienst: God zij geloofd.
HISTORISCHE FOTO’S
De kerk in 1925
Op deze foto staat pastoor Nuij.
De kerk was feestelijk versierd vanwege zijn diamanten priesterfeest (60 jaar) op 10 augustus 1925.
De oude pastorie in 1944
Deze pastorie werd gebouwd in 1872 en werd in september 1944 door oorlogshandelingen verwoest. Tijdens het pastoraat van pastoor van Driel werden aan de pastorie een erker en een serre gebouwd, evenals een pastoraatsruimte voor de jeugd.
De kerk in 1944 na bombardement
Interieur kerk in 1945 na bombardement
Het parochiehuis
In juli 1935 werd met de bouw begonnen. Het gebouw bezat een grote zaal met toneel. Beneden en boven waren kleinere vergaderzalen. Er werd veel gebruik gemaakt van de zaal. Ook de jeugdverenigingen maakten gebruik van het parochiehuis. In de bezettingstijd was het parochiehuis onderdak voor de paters missionarissen van het Heilig Hart uit Driehuis-Velzen. Tijdens de Slag om Arnhem werd het gebouw een hospitaal voor de gewonde Poolse militairen.
Omdat de parochiekerk in de oorlog was verwoest, werd het parochiehuis in de naoorlogse jaren noodkerk. Ook de scholen vonden er onderdak, totdat nieuwe scholen werden gebouwd of hersteld. In 1978 werd het parochiehuis aan de gemeente verkocht met de bedoeling - zoals uit verslagen van die tijd blijkt - dat het gebouw aan de Drielse gemeenschap ten goede zou komen als dorpshuis waar allerlei activiteiten konden plaatsvinden. Later zijn deze plannen gewijzigd.
De oude kerk
Op 7 augustus 1868 werd de eerste steen gelegd voor deze kerk. De kerk werd gebouwd waar de huidige kerk staat, aan de Kerkstraat naast het kerkhof. De eerste plechtige H.Mis werd gevierd op 22 december 1870. De pastorie en de toren werden gebouwd in 1872.
Deze kerk bleef bestaan tot september 1944. Als gevolg van oorlogsgeweld werden kerk en pastorie zodanig verwoest dat zij niet gerestaureerd konden worden.
Vriendschap met een Poolse parochie
Parochie Maria Geboorte, Driel - Parafia Matki Bożej Miłosierdzia, Cieplice
Elk jaar in september vindt in Driel de Polenherdenking plaats. In de oorlog zijn in Driel Poolse soldaten (parachutisten) geland om deel te nemen aan de Slag om Arnhem. Er zijn 96 parachutisten omgekomen. De namen staan op de marmeren plaat bij het Polenmonument in het centrum van Driel op het Polenplein (zie ook de website www.driel-polen.nl).
Als gevolg van de herdenkingen in Driel heeft onze parochie sinds 1993 contacten met deze Poolse parochie in Jelenia Góra-Cieplice in het zuidwesten van Polen. We kwamen in contact met deze parochie via een van de veteranen die in Cieplice woont. Cieplice was vroeger een zelfstandige plaats, maar is nu een stadsdeel van de grote stad Jelenia Góra. De pastoor aldaar is in 1985 begonnen met de bouw van een nieuwe kerk. De bouw vorderde zeer langzaam, want als er geen geld beschikbaar was, stagneerden de werkzaamheden. Onze parochie heeft na het eerste contact in 1993 besloten deze Poolse kerk te adopteren en van tijd tot tijd financieel of materieel te ondersteunen. In de eerste jaren gebeurde dat vooral financieel.
Orgel naar Cieplice
In 1996 ontstond het idee om te proberen een orgel te verkrijgen voor deze kerk. In Nederland worden kerken gesloten; om die reden zou dat wellicht mogelijk zijn. Uiteindelijk werd in 2002 een orgel gevonden in de Mariakerk in Waalwijk, die al twee jaar gesloten was. Het is een groot orgel van de firma Verschuere, gebouwd in 1935.
Het orgel heeft 18 registers en circa 1200 pijpen. Het Cieplicecomité van onze parochie zette zich in om geld te verzamelen om dit orgelproject te kunnen financieren. Dit gebeurde o.a. door rommelmarkten en collecten.
In september 2002 heeft het comité met enkele parochianen uit Driel het orgel in Waalwijk gedemonteerd. De elektrische bedrading werd vernieuwd en met een grote Poolse vrachtwagen is het orgel naar Cieplice vervoerd. Gedurende twee weken in november 2002 en een week in februari 2003 heeft de groep uit Driel het orgel weer opgebouwd in Cieplice. Zowel de demontage als de opbouw in Polen gebeurde onder leiding van orgeldeskundige Hans Kriek uit Didam.
Voor de Poolse gemeenschap was dit een uniek project, dat volop p ubliciteit kreeg via pers en radio, alsmede op de regionale TV in Polen. Begin april 2003 reisde ons gemengd koor Cantorije naar Cieplice voor de officiële inwijding van het orgel.
Dit gebeurde tijdens een feestelijke H. Mis op zondag 6 april 2003. Het orgel werd officieel overgedragen aan de pastoor. Dankzij onze parochianen is het orgel vanuit de Mariakerk in Waalwijk, via onze Mariakerk in Driel aan een tweede leven begonnen in de Mariakerk in het Poolse Cieplice.
Kerkbanken
Nu de kerk beschikte over een mooi orgel en het interieur steeds fraaier werd, waren de verveloze banken en de oude versleten stoelen niet meer om aan te zien. Voor het Cieplicecomite aanleiding om uit te kijken naar kerkbanken. In het najaar van 2003 is men er in geslaagd banken te verkrijgen vanuit de Andreaskerk in Nuenen, die per 1 januari 2004 gesloten werd. De banken zijn in januari 2004 gedeeltelijk gedemonteerd en met een Poolse vrachtwagen naar Cieplice getransporteerd. Pastoor Jozef Stec van de Poolse parochie is erg blij met de banken, die prachtig staan in deze kerk. De knielkussentjes die erbij horen zijn uniek in Polen. Daar knielen de mensen gewoonlijk op de harde banken.
Een doopvont voor Cieplice
En het volgende project? Men wilde graag een stenen altaar en een passende doopvont. Het Comite heeft daarop als nieuw project de doopvont uitgekozen. De doopvont is in Polen vervaardigd, maar het comite heeft de kosten voor haar rekening genomen en het bedrag hiervoor eind mei aan de pastoor overhandigd. Aan de voet van de doopvont staat op een plaquette dat de doopvont een geschenk is van onze parochie.
De contacten met deze zusterparochie in Polen zullen zeker blijven bestaan. In de laatste jaren neemt een delegatie uit Cieplice, waaronder pastoor Stec, deel aan de Polenherdenking in Driel. De pastoor gaat dan voor in de Polenmis in onze kerk na afloop van de herdenking.Helaas is pastoor Stec in december 2019 overleden.
ACTUEEL
Vieringen in onze kerk
Zondag 26 februari:
Eucharistieviering, pastor V. Bulthuis, Koor ENJOY
Zaterdag 18 maart:
Communieviering, Lit. Werkgroep, Koor CANTORIJE
Zondag 26 maart:
Eucharistieviering, pater F. Bomers, Koor ENJOY
Op zaterdagavond 18 maart is er om 19.00 uur een communieviering die wordt voorgegaan door Hans Jansen en Ella van Deelen,
leden van de liturgische werkgroep.
Ons koor Cantorije zal zingen.
Het thema is: Licht zien.
Mensen zijn steeds onderweg in hun leven. Onderweg gebeurt er van alles. We zijn nu onderweg naar Pasen.
Op deze weg naar het Paasfeest doorlopen we verschillende etappes.
We gedenken de rijkdom van ons christelijk geloven en daarom brengt de liturgie ons in de veertigdagentijd in contact met aspecten waar het in ons leven werkelijk om gaat.
En vandaag: wie geeft ons leven, wie opent onze ogen? Zien en zien is twee. We zien veel mensen op straat. Maar wat zien we in al die mensen, in al die gezichten?
Zien we erin dat iedere mens uniek is?
God gaat aan het uiterlijk van de mens voorbij en ziet wat er leeft in het hart van een mens.
Mogen we in deze viering de weg gaan van zien naar inzicht. Mogen we in deze viering bemoediging vinden en kracht,
om tijdens het laatste deel van onze weg naar Pasen goed te zien waar het werkelijk om gaat.
Het is vandaag zondag ‘Laetare’, ‘weest blij’: een blije zondag halverwege de veertigdagen-tijd. U bent van harte welkom om met ons mee te vieren.
Namens de liturgische werkgroep
Riky Janssen
KERKBALANS
Hoe gaat het met onze kerk in Driel??
Willen we onze kerk behouden, dan zullen we er iets voor over moeten hebben. Zo eenvoudig is het. Een kerk kan niet zonder financiële middelen. Niet elk weekend is er een viering meer, dus ook minder bezoekers en collectes, maar helaas ook minder misintenties. De kerkbalans is de belangrijkste bron voor onze inkomsten.
Wij noemen onze kerk graag een blije kerk, maar een kerk is er ook om met elkaar het verdriet te delen. Het is toch belangrijk om mooie afscheidsvieringen te kunnen verzorgen in onze kerk. Dat geldt ook voor de kerstvieringen en bijvoorbeeld de Polenmis. Het is een belangrijke plek midden in ons dorp en u wilt toch ook dat dit zo blijft? Toch niet dat de kerk gesloten moet gaan worden.
Het motto van de actie is: Geef vandaag voor de kerk van morgen. U zult zich misschien afvragen: is die kerk er morgen nog? Jazeker! Maar alleen als we ons er allemaal voor inzetten en ons steentje bijdragen.
Wij gaan u niet lastigvallen met aparte brieven. Veel van onze parochianen betalen al per incasso, dat is fijn. Dat loopt ook allemaal door: maandelijks, per kwartaal wordt eind februari geïncasseerd en per jaar en halfjaar eind maart.
Van iedereen waarvan wij een toezegging hebben ontvangen, hopen wij dat u deze binnenkort zult betalen op onze bankrekening NL94 RABO 03151 11011.
Wij hopen van harte dat wij op u mogen rekenen op uw loyaliteit voor onze kerk. Heel veel werk dat wordt gedaan is vrijwilligerswerk. Gelukkig hebben wij nog steeds een grote groep vrijwilligers. Maar u zult begrijpen dat we ook over financiële middelen moeten beschikken.
Bij voorbaat dank voor uw medewerking.
AFSCHEID VAN LEO KNUIMAN
Vrijdag 10 februari ontvingen wij het droevige bericht dat ons koorlid Leo Knuiman was overleden. Leo was vanaf 1987 lid van ons koor Cantorije. Hij was een echte bas en kwam trouw op de repetities. Hij heeft veel voor ons koor betekend. Hij was 10 jaar voorzitter, schreef regelmatig stukjes in het parochieblad over het koor, en hield bij het Ceaciliafeest hele toespraken. Ook toen hij zich niet meer zo goed voelde en hij het soms benauwd kreeg bleef hij komen met zijn vrouw Tiny. Door zijn ziekte moesten wij hem al vele maanden missen.
Donderdag 16 februari hebben wij voorgoed afscheid van Leo genomen in een mooi gezongen uitvaartviering.
Leo, bedankt voor alles, we gaan je missen.
Namens koor Cantorije,
Ria Lamers
CONCERT
van Dilian Kushev
De gouden stem uit Bulgarije
Zondag 19 maart, 14.30 uur
Toegang gratis
Deurcollecte na afloop
Van harte welkom!
Wij zijn heel blij die middag een concert met de Bulgaarse bariton Dilian Kushev in onze Blije Kerk te kunnen presenteren. Dilian Kushev is een professionele zanger met een Pavarotti-achtige stem. Tijdens zijn vele optredens in Duitstalige landen heeft hij de bijnaam Die goldene Stimme aus Bulgarien gekregen.
Kenmerkend is zijn veelomvattende baritonstem: diep als een bas, helder als een tenor. Tijdens dit concert zal hij goed in het gehoor liggende bekende liederen zingen uit zijn sacraal repertoire, opera-aria’s, en liederen uit de volkscultuur, zoals kozakkenliederen
MOV
Wij (de mensen van het MOV) zijn alweer bij elkaar gekomen voor de voorbereidingen van de vastenactie. Wat gaat een jaar toch snel.
In de volgende Ankerplaats vindt u het zakje voor de vastenactie en meer info over deze actie.
SNIPPERS
Onze toren en verlichte kruis
In december stond er een hoogwerker voor onze kerk. De dakbedekking helemaal boven op de toren was vergaan en moest vernieuwd worden. Omdat ook de verlichting van het kruis niet meer goed brandde, kon dit meteen hersteld worden.
De Wensboom
Zoals u vast wel heeft gezien, stond tijdens de kerstdagen een wensboom in onze kerk. In de vorige Ankerplaats zag u een foto. In totaal zijn er 62 wensen opgeschreven. Veelal persoon-lijke wensen, voor een zieke oma enz., maar ook dat er toch maar vrede mag zijn, geen oorlog meer en dat we samen nog lang in onze kerk mogen vieren.
Lief en leed
In memoriam
Benny Knuiman, 1945-2023
Op 9 januari is Benny overleden. Hij werd geboren in Ravenstein. Hij was de jongste in een gezin met vier kinderen en groeide op in Driel, op de boerderij van zijn ouders. Hij had daar een fijne en onbezorgde jeugd.
In 1965 trouwde hij met Ita Welgraven en gingen ze in Heteren wonen, waar hun twee dochters werden geboren. Hij was machine-bankwerker bij de Wega. Toen hij 60 was ging hij met de VUT.
Zijn gezin en zijn familie waren belangrijk voor hem. Toen hij opa werd pasten hij en Ita graag op.
Rond 2013 werd Ita ziek en heeft hij haar drie jaar lang liefdevol verzorgd. Na haar overlijden bleef hij toch levenslustig en kluste graag.
In 2017 kreeg hij een donornier, nadat hij een aantal jaren had gedialyseerd.
In november 2022 liet zijn gezondheid hem verder in de steek en is hij te midden van degenen die hem het liefst waren overleden. Benny werd 77 jaar oud.
Wij hebben afscheid van hem genomen in de avondwake in onze kerk, waarna de crematie volgde in Nijmegen.
*********
Leo Knuiman, 1941-2023
Op 10 februari is Leo overleden in de leeftijd van 81 jaar. Leo is geboren en getogen op de boerderij van zijn ouders in Driel. Hij was de derde in een gezin met 4 kinderen.
Op 15-jarige leeftijd leerde Leo bij de KAJ de liefde van zijn leven kennen. Dat was Tiny.
Na 8 jaar verkering trouwden ze. Ze waren onafscheidelijk en kregen twee zoons, waar zij erg trots op waren.
Leo was trouw aan zijn vriendschappen. Op de ambachtsschool raakte hij bevriend met Jo van Mullem. Samen deden ze vrijwilligerswerk en alle klussen voor de kinderen. Leo en Tiny hadden wekelijks een kaartavond met Jo en Riet.
Hij werd uitgezonden naar Nieuw-Guinea en bleef daarna altijd bevriend met zijn dienstmaat Hans.
Hierna pakte hij zijn beroep van constructie-bankwerker op. Hij werkte met zijn broer Benny bij Wega.
Hij was ook trouw aan de gemeenschap. Hij was jarenlang voorzitter van koor Cantorije en deed veel meer vrijwilligerswerk in de kerk.
Zo was hij ook verbonden aan het Comité Cieplice. Met enthousiasme heeft hij in de Poolse kerk gewerkt aan de bouw van het orgel.
Hij genoot van zijn kleinkinderen en zijn achterkleinkind. Wat zullen ze hem missen.
In 2021 werd hij ernstig ziek. Tot het eind toe is hij thuis liefdevol verzorgd door Tiny. In het bijzijn van haar en zijn zoons is hij op 10 februari rustig ingeslapen.
Wij hebben afscheid van hem genomen in de gezongen uitvaartviering op 16 februari, waarna hij op ons kerkhof is begraven.
Toen God zag dat de weg te lang,
de heuvel te steil,
en het ademen te zwaar werd,
legde hij zijn arm om jou heen en zei:
“Kom thuis en vind jouw rust”.
Wij ontvingen bericht dat Theo Janssen van Zeldenrust is overleden in de leeftijd van 83 jaar. Theo woonde al geruime tijd in zorgcentrum Lingehof in Bemmel.
De crematie heeft plaatsgevonden in crematorium Rijk van Nijmegen.
Op 18 februari is plotseling Marijke Nas overleden. Ze was met een herseninfarct
opgenomen in Rijnstate. De uitvaart is a.s. zaterdag in onze kerk om 11.00 uur.
Marijke was bijzonder actief voor onze kerk in Driel. In ons volgende parochieblad schrijven we een in memoriam over haar.
*******
Allen die achterblijven wensen wij heel veel sterkte toe. Wij hopen dat de mooie herinneringen het gemis zullen verzachten.
Altijd zullen vogels zingen
als je weg bent of dichtbij,
altijd zullen vogels zingen,
voor ieder, niet alleen voor mij.
Altijd zullen bloemen bloeien
met de mensheid voortbestaan,
altijd zullen bloemen bloeien
waar het leven door mag gaan.