Nieuws
Pelgrimstocht van Porto naar Santiago de Compostella ‘Caminho Português’
- Geplaatst op do 4 nov 2021
Op vrijdag 1 oktober was het zover! Een groep pelgrims afkomstig uit onze parochie en uit andere delen van het land stapte in het vliegtuig naar het Portugese Porto voor de pelgrimage naar Santiago de Compostella. Een groep bestaande uit een gemêleerd gezelschap met verschillende achtergronden, met ieder zijn eigen beweegreden om deel te nemen aan de pelgrimage. De tocht stond onder deskundige begeleiding van Gerard Beltman van de organisatie ‘Wandel naar Jezelf’.
Aan de tocht was een voorbereiding van zo’n tien maanden vooraf gegaan, waarbij we iedere maand een tocht liepen om elkaar beter te leren kennen en tevens als training van de (loop)spieren. De voorbereiding werd afgesloten met een zegening door pastoor Karel Donders tijdens de viering op zondag 26 september in de parochiekerk in Huissen.
De eerste twee dagen verbleven we in een hostel in de oude stadskern van Porto. We leerden de stad beter kennen door middel van een stadswandeling door de wirwar van steegjes en pleintjes, waarbij we de imposante ijzeren brug over de rivier Douro passeerden, waar je ruim 60 meter naar beneden kijkt. Bij mooi nazomerweer genoten we ’s avonds van een fadoconcert en van het terras aan de oever van de Douro.
De viering in de sfeervolle kathedraal van Porto was de start van de tocht. In tien dagelijkse etappes, telkens naar een andere overnachtingsplaats, liepen we naar het eindpunt, Santiago de Compostella in Spanje, zo’n 250 kilometer van Porto verwijderd. De route was gemerkt door gele pijlen en het missen van zo’n pijl leverde een heuse speurtocht op. Iedere dag begon met een samenkomst waarbij ter inspiratie tijdens het lopen een gedicht en de ‘spreuk van de dag’ werden voorgelezen.
Bij mooi weer liepen we de eerste etappe langs de Atlantische Oceaan, terwijl imposante golven naar ons toe rolden. De volgende dag gingen we het binnenland in, waar we door een heuvelachtig gebied liepen met eucalyptusbossen, wijngaarden en historische dorpjes en stadjes. We overnachtten in hostels en ook in een sfeervolle pelgrimsherberg. Onderweg kwamen we bepakte en bezakte pelgrims uit allerlei landen tegen, die elkaar vrolijk begroetten met een ‘Bom Caminho’ (Goede bedevaart).
Via de oude Romeinse heirbaan, de Via Romana XIX, bereikten we op de zesde etappe de Portugees-Spaanse grens. Met het oversteken van de brug over de rivier de Minho kwamen we in Spanje, waarbij we de klok een uur terug moesten zetten.
We liepen nu door Galicië, een streek in het noorden van Spanje. Hier maakten de wijngaarden plaats voor groene kastanjebossen, waarin de bewoners druk bezig waren met het rapen van de afgevallen kastanjes. Via een heuvelachtig natuurgebied met mooie uitzichten kwamen we op de negende etappe aan in het stadje Padron, de plaats waar het lichaam van de apostel Jacobus in Spanje aan land kwam.
Twee dagen later, tijdens de elfde etappe, zagen we op de Monte Agro de torens van Santiago de Compostella voor ons opdoemen, het einddoel van onze tocht. Voor het grote plein voor de kathedraal kwamen de pelgrims uit allerlei windstreken samen, voor sommigen een emotionele ontlading van de belevenissen tijdens de pelgrimage.
In de eeuwenoude kathedraal van Santiago woonden we de pelgrimsmis bij waarbij de ‘Botafumeiro’, een groot aan touwen opgehangen wierookvat, door het dwarsschip heen en weer gezwaaid werd. Een prachtig schouwspel.
De dag werd verder gevuld met het ophalen van het ‘compostolaat’, het certificaat voor iedere pelgrim die een afstand van tenminste 100 kilometer loopt. Als bewijs diende je de zogenaamde ‘Credencial’ te overleggen, het pelgrimspaspoort vol met stempels van overnachtingsplaatsen en andere bezochte gelegenheden onderweg. Ook bezochten we het graf van Jacobus in de crypte van de kathedraal en het interessante kathedraalmuseum, gewijd aan de meer dan 1000-jarige geschiedenis van de kathedraal.
Onze laatste verblijfplaats was het naast de kathedraal gelegen Hospederia San Martin Penario, een voormalig eeuwenoud klooster. Hier genoten we ons pelgrimsdiner te midden van de andere pelgrims in de voormalige sfeervolle refter en sliepen we in een voormalige kloostercel.
Op deze mooie plaats sloten we de bedevaart af met een terugblik op de onze tocht. Hierna ging het richting vliegveld voor de terugreis naar Schiphol, eenieder vol van de ervaringen en indrukken van deze tocht.